Utorak, 18 Veljača 2014 13:00

Vražićak u restoranu? Bez panike, molim!

Autor:  Mateo Lovrak

Strahujete li od odlaska u restoran sa svojim nestašnim mališanom, sklonim nepredvidivim vragolijama? Nepotrebno. Thomas Schafer-Elmayer, u svojoj knjizi dječjeg bontona, otkriva kako postupiti da obiteljska premijera u restoranu ne završi katastrofom.

Dijete poput tornada juri kroz cijeli restoran, zavlači se pod stol, sudara se s konobarom. Sommelier pada na pod, a zajedno s njim i boca najboljeg vina iz ponude finog restorana. Jedan stariji čovjek također pada, nakon što je mali zloćko u prolazu zapeo za njegov štap. A onda je na redu i mališan: klizne, pokuša se zadržati držeći se za stolnjak. To nije baš najbolja ideja. Bum. Tres. Huči. Zveči. Štrukle i tanjuri lete zrakom. Pečene patke plivaju u jezeru šampanjca. Gosti skaču na noge i otvorenih usta gledaju svoju odjeću uprskanu crnim vinom. Prizor  potpuna uništenja, svi su u šoku. 

Deseci ljutitih pogleda kruži prostorijom u potrazi za krivcem. Od nevjerice blijeda lica roditelja poprimaju žarko crvenu boju. Prestrašeno pozivaju svog nestašnog ljubimca k sebi. Na trenutak vlada potpuna tišina. Ostali gosti čekaju ispriku. Dijete se ukočilo od šoka. Roditelji smišljaju ispriku kojom bi nekako spasili situaciju. A tada slijede primjer svog malog tornada, jakne pod ruku, put pod noge i pravac izlaz. Trče kao da ih progoni bijesni vuk. Popis mjesta na koja se s djecom može izaći na večeru opet je kraći za jedan restoran. 

Čak ni odraslima nije lako poznavati sva pravila koja bonton propisuje za posjet restoranu. Slijediti ih dosljedno pravo je umijeće. A približiti ih djeci, kako bi ih se i ona pridržavala, posve je bezizgledno. Djeci općenito postane dosadno dok kažeš keks. Djeca koja čekaju da stigne jelo preobraze sjedalice u stolce za njihanje, stol u bubnjeve, a restoran u poligon s preprekama. Ostali gosti nastoje biti strpljivi i tolerantni, osoblje razmatra mogućnost otkaza, a roditelji vape za nekim tko će im savjetovati neku odgajateljsku mudrost. Nasreću, tu je stručnjak za lijepo ponašanje Thomas Schafer-Elmayer.

Male grijehe glavni konobar odmah kažnjava. Pogrešan postupak koji kod kuće ostane nezapažen, u restoranu baca loše svjetlo na roditelje. Ah, očito netko nije kadar kontrolirati svoje potomstvo - kao da govore mnogi pogledi. I odjednom je roditeljska tolerancija, kojom se kod kuće prelazi preko malih nedostataka u manirima, manja od makova zrna. Takva nedosljednost kod djece rijetko nailazi na razumijevanje, to zna svatko tko je jednom imao pet godina. Čarobna riječ glasi dosljednost: uvedite strogi režim, neovisno o tome gdje se nalazite. Drugi, ne toliko vojni način, je rutina. Počinjete tako da kod kuće glumite da ste u restoranu. A tada usavršite naučeno u nekom objektu u kojem se dječje greške u ponašanju zanemaruju, čijeg vlasnika poznajete ili ste u rodbinskoj vezi. Važan je i pravilan tajming: za premjeru u gurmanskom svijetu Schafer-Elmayer ne preporuča večernju špicu, kada su djeca već pomalo umorna, a konobari iscrpljeni.

Demokracija obično nije uobičajena u odgoju, ali nije loša metoda za odabir restorana za obiteljski ručak ili večeru. Ako i dijete ima riječ, kasnije će imati manje razloga za prigovaranje. Naravno, ne treba odabrati mjesto u kojem dame i gospoda u otmjenoj tišinu srču krem-juhu od jastoga. Kada postoji određena razina buke, kaže stručnjak za lijepo ponašanje, preglasni dječji glasovi elegantno potonu u žamoru. I, naravno, nećete inzistirati na restoranu u kojem stolovi stoje tako blizu da svaka mala nespretnost zamrlja susjeda. Bit ćete posebno dobro pripremljeni ako osoblje restorana obavijestite o posjetu s djecom. Napomenete li da dolazite s djecom, možete rezervirati stol u kutu, gdje će nezgode ostati uglavnom nezamijećene. A možete pri rezervaciji odmah naručiti jela. Što je kraće vrijeme čekanja, to se djeci posjet restoranu čini kraćim.
Na svečani se izlazak ne odlazi odjeven kao za odlazak na igralište. ''Ne mora nužno biti kravata'', kaže Schafer-Elmayer. ''Bijela košulja, platnene hlače i kožne cipele ili bluzica, suknja ili lijepe cipelice za djevojčice sasvim su dovoljne.'' A kako biste spriječili da dijete uzima u ruke nešto nedopustivo, možete mu dati nešto što će mu odvratiti pažnju. Guru za dobro ponašanje prikladnom igračkom smatra nešto tiho, naravno ne nogometnu loptu, romobil ili patkicu koje pišti.
Prijedlog: iPad prigušen na bezvučan način rada i prikladan izbor igara čine čuda!

Vrijeme je: obitelj ulazi u restoran, po naputku Thomasa Schafer-Elmayera, ''u zatvorenoj formaciji''. Najkraći put do stola je najbolji, a raspored sjedenja organizira se prema praktičnom pravilu: ni jedno dijete ne sjedi izvan dohvata ruke jednog roditelja. Što prije odaberete pića, to će bolje sve proteći. Ako niste prethodno naručili jela, djeca se odlučuju sada i ovdje. No većina ih pri tome nije sklona eksperimentiranju. ''Što ne poznaju, najčešće neće ni htjeti jesti'', umiruje stručnjak. Za roditelje je već uspjeh ako mališane uspiju nagovoriti da barem kušaju.

Najškakljiviji je dio posjeta restoranu vrijeme čekanja. Dosada je jelo koje je najbolje samo kratko zapeći i što prije poslužiti. Najmlađi će se brzinski poslužiti i sa svakim se zalogajom približavaju točki  kada će se odlučiti da se sami pobrinu za svoju zabavu. Schafer-Elmayer objašnjava što je dopušteno, a što nije. Micanje na stolici: prije jela da, za vrijeme jela ne. Bubnjanje jedaćim priborom: ne, ali neizbježno kod male djece. Trčanje kroz restoran: ne, to ometa ostale goste i pripisuje roditeljima debeli minus.
Najveća greška roditelja za vrijeme obiteljskog ručka ili večere ne odražava se u manirima djece, nego u načinu na koji ih roditelji kore. Djeci će se oprostiti ako ne slijede strogo svaku točku bontona, roditeljima baš i ne. Ako svoj živahni pomladak uspijevate kontrolirati samo korištenjem tona kojem nedostaje tihi autoritet, tada bi bilo najbolje da pričekate s posjetom restoranima, barem do proslave mature vašeg najmlađeg.

Pića su napokon stigla, jela su poslužena. I evo sljedećeg problema - pribor za jelo. Učitelj plesa i lijepog ponašanja u roditeljima ne vidi samo uzore nego i one koji će intervenirati prije nego bude kasno. Ako dijete uprlja sebe ili stolnjak, ako se razbije čaša ili žlica padne na pod, nije kraj svijeta. Za nezgode se ispričate. Eventualnu štetu nadoknadite. Ako dijete ispljune hranu, reagirat ćete, ovisno o starosti djeteta, s potpunom tolerancijom ili strogom zabranom.
Budući da za posjet restoranu nema ograničenja u veličini ili starosti, na otmjeno mjesto možete ići i s bebom. U tom je slučaju prednost da još ne trči kroz restoran, a nedostatak da se ne može predvidjeti kada će plakati, probavljati ili uživati u dojenju. Ali i ove je izazove moguće savladati uz pomoć savjeta Thomasa Schaftera Elmayera. Prematati dijete, naravno, nećete u restoranu, a dojiti nećete za stolom, nego u nekom mirnom kutku.

RUTINA: Glumite kod kuće posjet restoranu. Savjet: igrice će djeci uljepšati boravak u restoranu.
PRIPREMA: Odaberite restorane u kojima su djeca dobrodošla, mališani smiju sudjelovati u odabiru. Najavite restoranu dolazak s obitelji i po mogućnosti već naručite jela kako biste skratili čekanje u restoranu.
DRESSCODE: Za dječake se preporuča bijela košulja, platnene hlače i kožne cipele, kravata nije obvezna. Djevojčice u bluzi i suknji prikladno su odjevene.
PRAVILA ZA STOLOM: Najmlađi sjede najbliže roditeljima. Nezgode: ako nešto padne na pod ili se razbije, nije katastrofa. Eventualnu ćete štetu nadoknaditi.
DOBAR TON: Nipošto glasan. Ako roditelji zbog nečega moraju ukoriti dijete, učinit će to neprimjetno za ostale. Tko viče, nema pravi autoritet.

Pročitano 1000 puta
Mateo Lovrak

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)

  • Hrana je vrlo ozbiljna igra

    Akademija vrlo angažirano pristupa temi igre u kuhinji. Tečajevi koje pripremamo odraz su novih spoznaja i vrlo dinamične scene moderne kulinarske edukacije djece u raznim dijelovima s

  • Vrijeme je da i hrvatski restorani uvedu dječje menije

    Restorani sa specijaliziranim dječjim jelovnicima, i drugim sadržajima za djecu, u mnogim su civilizirnim sredinama postali prirodan i rastući segment restoranske i turističke industr