Utorak, 18 Veljača 2014 15:29

Hrana je vrlo ozbiljna igra

Autor:  Akademija Magazin

Akademija vrlo angažirano pristupa temi igre u kuhinji. Tečajevi koje pripremamo odraz su novih spoznaja i vrlo dinamične scene moderne kulinarske edukacije djece u raznim dijelovima svijeta.

Sva su djeca mali kuhari: priroda i evolucija oblikovali su nas u bića koja uživaju u pripravi hrane. Upitno je samo razvijaju li se ti potencijali ili ostaju začahureni, neiskorišteni ili čak deformirani. Budućnost velikih gastronoma određuje se velikim dijelom u najranijoj mladosti. Ne samo što i kako jede budući gastronom, nego čak i ono što jede njegova majka dok ga doji može biti presudno važno za sve njegove kasnije prehrambene navike.

Iz dana u dan sve više istraživanja nedvosmisleno potvrđuje važnost prvih iskustava s jelom.
Stroge mame, tate ili pak tete u vrtićima često ozbiljnim glasom prekidaju razdraganu dječju ciku i viku za stolom autoritativnom primjedbom:
“S hranom se ne igra!”

To je temeljna predrasuda i pogrešna odgojna metoda. Sve bitno o životu čovjek ući kroz igru. U širem kontekstu i sam je život fascinantna igra, prehrana osobito. Ljudi su jedina živa bića koja hranu oblikuju mimo i iznad funkcionalnih potreba. Objedi nikada nisu puka konzumacija egzistencijalnih energenata. Oni su predstava, bazična komunikacija, ključni oblik socijalizacije, iskaz bliskosti, privrženosti, prijateljstva, ljubavi, zavođenja… 

Svi ovi aspekti ljudske prehrane potječu iz spoznaje i uvjerenja da nam hrana donosi zadovoljstvo koje nadilazi okvire opstanka. Upravo zato iz prehrane izrasta cijela ta složena civilizacijska igra zvana gastronomija. Svladavanje njenih pravila daje nam važne alate na cijelome životnom putu i pruža nam mogućnosti da na njemu više uživamo nego što se patimo.

S hranom se, dakle, vrlo ozbiljno igramo od samoga rođenja. Prva važna lekcija koju roditelji, odgajatelji ili staratelji moraju naučiti jest održavanje i poticanje prirodne znatiželje kojom su mali gurmani od početka obdareni. Glavni je neprijatelj ovog esencijalnog životnog poriva prisila. "Ovo moraš pojesti", "Ne mičeš se od stola dok sve nisi pojeo", rečenice su i relikti prošlog vremena koji i danas tvrdoglavo opstaju. Protivno tomu, djeca instinktivno svašta trpaju u usta, i ono što treba i ono što ne treba. Između ta dva pola put je odgoja i izrastanja u prosvjećene gastronome. Stol za kojim jedu za djecu je još jedna igraonica. Ali svaka igra ima svoja pravila. I u prehrani, odnosno gastronomiji, najbolja su ona koja nas ne sputavaju nego ispunjavaju novim iskustvima i osjećajem ugode.

Svaka osoba ima specifične individualne prehrambene potrebe. Spoznati ih i produbiti iznimno je važno u svakom pogledu, od zdravstvenog do intelektualnog. Taj je princip danas, kada smo od izloženi vrlo problematičnoj prehrambenoj propagandi čije su najveće i najčešće žrtve upravo djeca, osobito važan.

S djecom treba od najranijih dana odlaziti u kupnju namirnica. Ako je moguće pokazati im kako se uzgajaju u vrtu, na balkonu ili barem kako se uzgaja bosiljak u posudi za cvijeće uz kuhinjski prozor. Djeca od najranije dobi trebaju sudjelovati u pripremi i posluživanju hrane. Trebaju što ranije sama jesti, čak i ako naprave malo nereda od sebe. To je mala cijena na putu izrastanja u gastronoma od formata, profesionalnog ili amatera zaljubljenika, foodieja.

Neizmjerno veselje koje djeca osjećaju kada sama pripreme neko jelo samo je po sebi nagrada mudrim roditeljima.
Mnoge najveće kuharske zvijezde strastveno se bave otkrivanjem i odgajanjem mladih kuharskih talenata. Jamie Oliver otišao je tako daleko da je sam izgradio tinejdžerske kulinarske zvijezde.

Naša je Akademija vrlo ozbiljno pristupila temi igre u kuhinji. Tečajevi koje pripremamo novost su na našoj gastronomskoj sceni. Oni su odraz niza novih spoznaja i vrlo dinamične scene moderne kulinarske edukacije djece u raznim dijelovima svijeta.

Pročitano 1068 puta
Akademija Magazin

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)

 • OPG - Zdrava hrana s imenom i prezimenom

  Tema proizvodnje hrane već dugo je na mom meniju, i o njoj razmišljam gotovo svakodnevno. Ponajprije iz pozicije potrošača, zainteresiranog kupca i roditelja, ali i veterinarke i znan

 • Griz koch s umakom od jagoda (kolač od pšenične krupice)

  Praesent venenatis eget diam id eleifend. In in libero vel lacus viverra condimentum eu nec libero. Nullam dapibus tortor eget turpis tristique porta. Etiam eleifend laoreet mattis. In no

 • Brazil postaje svjetska gastronomska velesila

  Cijela Južna Amerika, pa tako i Brazil, pretvara se u jednu od nezaobilaznih svjetskih gastro destinacija. Rastuće gospodarstvo, Svjetsko prvenstvo u nogometu sljedeće godine i Olimpij

 • Bakalar - gastronomski vremeplov

  Tog suncem okupanog proljetnog utorka, 25. travnja 1431., nitko od 68 članova posade trgovačkog broda La Querina nije mogao ni slutiti što ih sve čeka na dugom putu. U popodnevnim sat

 • Vrijeme je da i hrvatski restorani uvedu dječje menije

  Restorani sa specijaliziranim dječjim jelovnicima, i drugim sadržajima za djecu, u mnogim su civilizirnim sredinama postali prirodan i rastući segment restoranske i turističke industr