Utorak, 22 Travanj 2014 10:11

Moreno Coronica - Čovjek od zemlje i loze

Autor:  Željko Žutelija

U obiteljskom  vinogorju nedaleko od Umaga, na idealnom položaju nadomak mora, jedan od najboljih hrvatskih vinara uzgaja malvaziju, teran, cabernet sauvignon i merlot,  od kojih je u samo dva desetljeća stvorio vinski brend iznimno cijenjen u cijeloj Hrvatskoj.  Moreno Coronica iskreno i otvoreno govori o sebi i svojoj vinarskoj filozofiji, utemeljenoj na tradiciji i primjeni modernih saznanja, suglasju s prirodom i strastvenom uživanju u onome što radi

Moreno Coronica, jedan od najvećih istarskih i hrvatskih vinara, vratio je često obezvrijeđenom pojmu "seljak" (talijanski contadino ili kontadin po istarski), kojim se iznimno ponosi, dostojanstvo kakvo zaslužuje. Obezvređivanje seljaka započelo je odmah nakon Drugog svjetskog rata, s novim socijalističkim poretkom, kad se proizvođače sa seoskih imanja prisilno odvodilo u tvornice, željezare, koksare i druge simbole teške industrije, obilježene visokim pećima i visokim dimnjacima. Povratak na selo bio je dugotrajan i mukotrpan, a poticali su ga oni rijetki koji su se na to odvažili i svojim radom i uspjehom dokazivali ne samo da se od zemlje može živjeti, nego i da taj oblik privređivanja donosi sreću i zadovoljstvo.
Moreno Coronica, 52-godišnjak neiscrpne energije i posve rijetke senzibiliziranosti za zemlju i sve što ona može pružiti, jedan je od tih ohrabrujućih i poticajnih primjera sve češćih povrataka na selo. I pritom ističe svoje važno uvjerenje: želi li opstati, seljak danas mora razmišljati kao industrijalac - poduzetnik, ali raditi kao seljak.
"Pretvori li se seljak u industrijalca - poduzetnika, on je izgubljen. No, ostane li seljak 19. stoljeća, također je izgubljen. Bit tradicije mora se održati, ali ne smiju se izbjegavati ni modernizmi koji su plod novih saznanja i dostignuća. Nove tehnike i nove tehnologije ne bi se smjele zlorabiti. Danas seljak može biti kvalitetniji nego ikad - ostati seljak u duši, a u svom djelovanju biti čovjek modernog doba ", smatra Moreno.

Više u Akademiji broj 9/Ožujak 2014

Pročitano 1640 puta
Željko Žutelija

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!