Utorak, 18 Veljača 2014 16:55

Francuske vinske staze - Potpuni hedonizam vinske regije Bordeaux

Autor:  Maja Serdar

Unatoč ne baš ohrabrujućem ulasku u ljeto, okupano kišom, pljuskovima, promjenljivim i prohladnim vremenom.

U glavama nam se već roje misli o primamljivim putovanjima i privlačnim mjestima gdje bismo mogli provesti godišnji odmor ili nekoliko ugodnih dana, daleko od rutinske ili iscrpljujuće svakodnevice. U nešto zrelijoj dobi počinje se razmišljati i o tome kako bi se uobičajene turističke ture otkrivanja najljepših plaža, najuzbudljivijih ljetovališta ili pak nepoznatih gradova i zemalja mogle obogatiti nekim posve novim iskustvima, izletima u hedonizam druge naravi, primjerice na eno-gastronomske destinacije koji tako blagotvorno djeluje na sva osjetila...

Jedna od vinski destinacija mogla bi vam pružiti odmor i razonodu za dugo pamćenje.  Neovisno o tome odlučite li se za kraći boravak tijekom produženog vikenda u francuskoj regiji Aquitaine ili ondje provedete cijeli tjedan, jedno je posve sigurno: uživat ćete u svakom trenutku.
Vinska regija Bordeaux prostire se u okolici Bordeauxa i na ušću tri rijeke - Gironde, Garonne i Dordogne - koje su pogodovale razvoju jedne od najpoznatijih svjetskih regija za uzgoj vinove loze. Tome je pridonijela i blaga klima s kratkim zimama i zahvaljujući blizini Atlantskog oceana velikoj količini vlage. Najposjećeniji su vinogradi ove regije Saint Emilion, Medoc, Pauillac, Margaux  i Graves.

Odlučite li se za posjet regiji Bordeaux, potrebno je unaprijed dogovoriti termine za posjet vinarijama. Sjeverozapadno od Bordeauxa smjestio se trokutasti poluotok Medoc, koji - kao što kaže sam latinski naziv „in medio aque“ - okružuju Atlantski ocean i rijeka Gironde te utječu na mikroklimu idealnu za uzgoj vinove loze. Sastoji se od dvije vinske regije Haut - Medoc i Medoc.

Svaka od tih regija ima 4500 hektara pod vinogradima,  a Haut – Medoc se smatra cjenje¬nijim područjem. Upravo iz ove regije potječe klasifikacija utemeljena 1855., a koja 60 vrhunskih vinograda dijeli u pet kategorija: premier grand cru clase (doslovno prvi rast,  vrhunski označeni geografski položaj) pa sve do cinq¬uieme grand cru classe, tj. peti rast. Ispod kategorija cru classe u Medocu i Haut - Medo¬cu dolaze crus bourgeois, a ispod njih neki od tisuće neklasificiranih bordoških vinskih po¬sjeda poznatih kao petits chateaux. Krenete li od Bordeauxa sjeverno uz rijeku Gironde doći ćete do Margauxa, koja je prva najznačajnija komuna u Medocu s 1410 hektra pod vino¬gradima. Čak 75 proizvođača ovdje proizvede oko 8,000.000 butelja. Klasifikacijom iz 1855. Ondje je 21 Grands crus, što je više od bilo koje komune u Medocu.

Budući da je dvorac Chateau Margaux uglavnom zatvoren za turističke posjete i degustacije, preporučam posjet vinariji Rauzan Segla. Prvi puta se spominje 1661., a poče¬tkom 19. stoljeća podijeljena je u dva dijela, Rausan Segla i Rausan Gassies. Pod vodstvom prof. Paynouda 1983. rekonstruiran je cijeli proizvodni pogon, čime je postignut dramatičan preokret. Rausan Segla potpuno zadovoljava poziciju Second cru classe, a danas je u vlasništvu grupacije Chanel.  U predi-vnom okruženju dvorca možete degustirati crna vina Rausan Segla i Segla (kupaže Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Petit Verdot), ali obvezatno uz prethodnu najavu dolaska.

Nešto sjevernije smjestio se grad i komuna Pauillac. Ova komuna može se podičiti s 18 Grand Cru Classe, odnosno 3 Premiere Grand Cru Classe (od četiri u Medocu tri su u Pauillacu): Chateau Latour, Lafite-Rothschild, Mouton-Rothsc¬hild (1973.).

Ondje se nalazi kultni dvorac Chateau Latour iz 1937. koji nudi degustaciju s 4 vinska slijeda u moderno uređenoj prostoriji s pogledom na vinograd. Ime Chateau Latour prvi se puta spominje 1378., ima burnu povijest obilježenu dugogodišnjim upravljanjem pod britanskim vlasništvom, da bi naposljetku, 1993., došao pod francusku upravu. Pod vodstvom tadašnjeg vlasnika Francoisea Pinaulta uvedene su značajne promjene radi konstantne potvrde izvrsnosti. Danas se vinogradi protežu na 66 hektara, od kojih je 47 hektara uža okolica dvorca, poznata kao “Enclos” od kojih se proizvodi Grand Vin. Gustoća nasada ja vrlo visoka, iznosi oko 10. 000 čokota po hektaru, a prosječna godišnja proizvo¬dnja je oko 390.000 butelja. Ljubav prema vinu, veliki trud i iskustvo pridonijeli su razvoju jednog od najboljih svjetskih vina.

Osim ovog dvorca još se dva mogu pohvaliti s Premier Grand Cru Classe vinima -  Chateau Lafite Rothschild i Mouton Rothschild.  Pravo osvježenje u pauzi od posjeta dvorcima je Restoran Le Salamandre (www.lasalamandre-pauillac.com) s pogledom na rijeku Gironde, u kojemu možete između ostalog uživati u finim janjećim kotletima s pinjolima i ukusnom creme brule s okusom lavande. Prelazeći regiju Entre-deux-Mers doći ćete do mjesta koje oduzima dah.

Pročitano 1369 puta
Maja Serdar

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)