Srijeda, 21 Svibanj 2014 20:05

Šalša od dobrog kuhanja i niskih cijena

Autor:  Lada Radin

Bistro Šalša nudi naizgled jednostavna jela koja nisu skuplja od 40 kuna, a obogaćena nekim novim okusom, neočekivanim sastojkom i kulinarskom tehnikom pretvaraju se u gurmanski doživljaj

U bistrou Šalša jedem mnogo rjeđe nego što bih htjela, zbog sasvim prozaičnog razloga - na posve je drugom kraju grada od onoga u kojem živim ili kojim se češće krećem. Osim toga, sve donedavno u Šalši niste bili sigurni hoćete li se uspjeti dočepati dnevne ponude, koju su posluživali od 11 do 15 sati, jer se često događalo da bi sve porcije bile razgrabljene već do otprilike 13 sati. Nasreću, sada i u popodnevnoj smjeni (od 16 do 22 sata), osim burgera, nude izbor dnevnih jela.
Šalša se skutrila u stambenom bloku trešnjevačkih uličica pokraj RTL-a i Ericssona, a i ulaz je prilično neupadljiv. Kao da se penješ na kat susjedove kuće.  Prostor je uređen minimalistički, u crno-sivim tonovima, s velikom crnom školskom pločom na kojoj je ispisana dnevna ponuda. Prostor bez crnih mramorastih pločica djelovao bi mi puno toplije, ali atmosfera, i što je još važnije, jelovnik, mnogo mi više zaokupljaju pažnju od načina uređenja interijera (terasa ljeti zaslužuje pohvalu!).
Ponuda nepretencioznih, ali zanimljivih jela po povoljnim cijenama (najčešće između 30 i 45 kn) uspjela je u Šalši srušiti mit o tome da ponuda gableca ne može istodobno biti kvalitetna, kreativna i povoljna. O čemu je riječ? O jelima koja su malčice pomaknuta od dosadne klasike, kojima je udahnuta mrvica kreativnosti, i - što je najvažnije - koja su dobro pripremljena. Glumci su u tim kreacijama poznati, nema tu nikakve ekstravagancije: srdele, carsko meso, lignje, svinjska vratina, pohana piletina. No, kad za 38 kn jedete pohanog domaćeg piceka mariniranog u jogurtu, češnjaku i đumbiru, s pireom od krumpira i celera i malom salatom, osjećate se zadovoljnima.
Koliko uzbudljiva može biti četvrtina piceka? Ako je uvaljate u začinsko bilje i začine, kakve malo koji restoran u Zagrebu koristi, iznimno. Sa svakim novim zalogajem pokušavate pogoditi začine upotrijebljene u marinadi, a da pritom ni jedan nije pretjeran, ne iskače, ne smeta, čak ni onima tradicionalno nesklonima egzotici. Jednako su tako "pomaknuto" začinjeni krumpir i salata, posluženi kao prilog.
 Jela su naizgled poznata - njihovi  nazivi i sastojci klasičnoj i prilično konzervativnoj zagrebačkoj publici ne paraju pretjerano uši, ali u izvedbi  su ipak u otklonu od konvencionalnog i zato Šalša im vjernu sljedbu. Uključujući mene. Svi mi kojima je pun kufer loših, bezukusnih, nemaštovitih  i preskupih gableca hvatamo svaku priliku da se dočepamo Trešnjevke. Iako je pritisak posjetitelja u početku bio velik, kada smo pitali gazdu misli li „širiti posao“, jasno nam je odgovorio da ne namjerava, jer jednostavno fizički nema mjesta, a kvalitetu ne želi unazaditi. Nasreću, ponudu dnevnih jela uspio je protegnuti  i na popodnevne sate.
U vrijeme kada u popodnevnoj smjeni još nisu imali gotova jela nego samo burgere, okušali smo sreću i s njima. Meso besprijekorno pečeno i pristojne debljine, pecivo hrskavo i slatko. No, prilozi doživljaj dižu na višu razinu. Primjerice dresing od pečene paprike i svježeg mladog luka, garnirano s nekim klicama - izraz ugodnog iznenađenja još mi neko vrijeme nije silazio s lica. Šalšin burger visoko je na (mojoj) rang-ljestivici zagrebačkih burgera.
Naposljetku, ne treba ponavljati superlative iz prethodnih rečenica: naizgled jednostavna jela, obogaćena nekim novim okusom, neočekivanim sastojkom i nekom kulinarskom tehnikom pretvaraju se u gurmanski doživljaj. A govorimo o jelima koja nisu skuplja od 40 kn, dok idejom i izvedbom nadmašuju ponudu mnogih razvikanih zagrebačkih restorana.
To su mjesta za kojima uvijek tragam, gdje osjećam da dobivam dobru vrijednost za novac, jer mi se čini da ljudi koji mogu osmisliti takva jela i ne precijeniti ih, u sebi nose sličnu strast prema hranu kakvu i sama gajim. A s takvima mi je uvijek drago sjesti za isti stol.

 

Više informacija

  • Adresa: Kostelska 11, Zagreb
  • Telefon: +385 95 199 5459
Pročitano 1425 puta