Utorak, 22 Travanj 2014 10:34

Večernjakova Akademija-KUŠANJE CHARDONNAYA

Autor:  Akademija Magazin

Chardonnay je planetarno najpoznatija bijela  sorta koju stoga ne treba previše predstavljati. Model za pokornost i poslušnost s obzirom na to da proizvođačima ne stvara previše glavobolje u vinogradu, a ni kasnije u podrumu. Zahvaljujući toj karakteristici, Chardonnay je

(iako najbolje rezultate daje u Burgundiji - naročito položaji Montrachet i Corton) stanovnik svih vinskih regija svijeta, neovisno o klimatskom režimu i tipu tla.
Sorta je kod vinifikacije i odležavanja vrlo elastična (fermentacija na nižim temperaturama, fermentacija na višim temperaturama, svježije inoks varijante - u manjoj mjeri): odležavanje u velikoj bačvi, maloj bačvi, barriqueu, drvu slabije tostature, drvo jače tostature (tipično za američke), odležavanje na finom talogu itd. Na tržištu, osim iz sjeverne francuske podregije Chablis (dominira vinifikacija u inoksu), većina  Chardonnaya, uvozni ili domaći, više su alkoholne gradacije - iznad 13.5 % alkohola - punije strukture, te odležavaju u drvu na finom talogu, što se zapravo  dalo zaključiti degustacijom ovih tridesetak uzoraka.
Vina koja smo degustirali  bila su tehnički odlično odrađena, vrlo dobra, bez mana, u dobroj kondiciji, samo kod jednog uzorka bila je primjetna lagana oksidacija. Od hrvatske chardonnay priče izdvojio bih Slavoniju i Plešivicu koje uspješno prate moderniju stilistiku te Istru koju sam doživio kroz svježija i drvom neopterećena vina. Novi svijet radi vrlo pametna vina, možda bez velikih emocija, dok je za Stari svijet, tu prvenstveno mislim na Francusku, ipak cijena ta koja najčeće određuje kvalitetu Chardonnaya.
Više u Akademiji broj 9/Ožujak 2014

Pročitano 1486 puta
Akademija Magazin

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!