Srijeda, 30 Travanj 2014 16:04

Kušanje Chardonnaya-Tehnički izvrsna vina u dobroj kondiciji

Autor:  Klaudio Jurčić

Ovaj smo put kušali najrasprostranjeniju vinsku sortu u svijetu, iznimno zahvalnu, i u vinogradu, i u podrumu, koja je i u našim krajevima, osobito na Plešivici, u Slavoniji i Istri, iznjedrila vrhunska vina. To je potvrdilo i ovo slijepo testiranje tridesetak uzoraka, kojim su kušači iznimno zadovoljni, a to znači da ljubitelji chardonnaya bez velikih dvojbi mogu posegnuti za svojim omiljenim vinom i uživati u kvaliteti koja je kod domaćih proizvođača dosegnula svjetsku razinu

Chardonnay je planetarno najpoznatija bijela sorta koju stoga ne treba previše predstavljati. Model za pokornost i poslušnost s obzirom na to da proizvođačima ne stvara previše glavobolje u vinogradu, a ni kasnije u podrumu. Zahvaljujući toj karakteristici, Chardonnay je (iako najbolje rezultate daje u Burgundiji - naročito položaji Montrachet i Corton) stanovnik svih vinskih regija svijeta, neovisno o klimatskom režimu i tipu tla.
Sorta je kod vinifikacije i odležavanja vrlo elastična (fermentacija na nižim temperaturama, fermentacija na višim temperaturama, svježije inoks varijante - u manjoj mjeri): odležavanje u velikoj bačvi, maloj bačvi, barriqueu, drvu slabije tostature, drvo jače tostature (tipično za američke), odležavanje na finom talogu itd. Na tržištu, osim iz sjeverne francuske podregije Chablis (dominira vinifikacija u inoksu), većina  Chardonnaya, uvozni ili domaći, više su alkoholne gradacije - iznad 13.5 posto alkohola - punije strukture, te odležavaju u drvu na finom talogu, što se zapravo dalo zaključiti degustacijom ovih tridesetak uzoraka.
Vina koja smo degustirali  bila su tehnički odlično odrađena, vrlo dobra, bez mana, u dobroj kondiciji, samo kod jednog uzorka bila je primjetna lagana oksidacija. Od hrvatske chardonnay priče izdvojio bih Slavoniju i Plešivicu koje uspješno prate moderniju stilistiku te Istru koju sam doživio kroz svježija i drvom neopterećena vina. Novi svijet radi vrlo pametna vina, možda bez velikih emocija, dok je za Stari svijet, tu prvenstveno mislim na Francusku, ipak cijena ta koja najčešće određuje kvalitetu Chardonnaya.

 


 

Pročitano 1563 puta