Utorak, 18 Veljača 2014 19:16

Ekskluzivno Domenico Clerico

Autor:  Boris Ivančić

Da se kratko podsjetimo, u prvom dijelu  našeg brzinskog putopisa kroz četiri vinogorja u samo četiri dana posjetili smo talijansku „šampanjeriju“ u Franciacorti i predano brali grožđe u grand cru vinogradima majstora Chablisa.

Cjelonoćni party madame Laroche utjecao je znatno na neke od putnika te nije uspio naš ambiciozni plan upoznavanja sa podrumima i vinogradima slavnog rhonskog  vinara Guigala. Još uvijek bistreći glave ručkom u lokalnoj gostionici s pogledom na vrlo strme, živopisne i  jedne od najskupljih vinograda svijeta tješimo se radi propuštenog Guigalovim Condrieuom. Divna, divna vina iz vrlo potentne i u isto vrijeme elegantne sorte viognier...ali mi hitamo dalje jer nas čeka – Piemont.

Torino je glavni grad te sjevernozapadne talijanske pokrajine no ono nama zanimljivije nalazi se južnije, na pola puta prema Genovi. Neka od najboljih cr(ve)nih vina svijeta pa i ponajbolji tartufi dolaze upravo odavde: zemlja Barola i Barbaresca!  Noćimo u perfektno održavanom a nevjerojatno povoljnom agriturizmu u kojem nam preporučuju potpuno neuglednu lokalnu gostionicu sa još opskurnije plastificiranom vinskom listom. U čas, prvotno neobećavajuće i sumnjivo prazan prostor puni se gostima s različitih kontinenata te ponekom lokalnom obitelji pa se počinjemo nadati da smo ipak na pravom mjestu. Dok se nižu slijedovi koji to potvrđuju, na vinskoj listi zatičemo nevjerojatan izbor vina poznatih imena ovog područja i to po zavidnim vertikalama i vrlo pristupačnim cijenama.  Sutradan je dan za posjet još jednom biseru u niski Antinorijevih podruma.  Prunotto je 1904. utemeljio Alfredo Prunotto. Vinarija se već 30-tih godina profilirala kao proizvođač visoke kvalitete a potom i vrlo uspješan izvoznik s kontinuirano rastučom reputacijom. 1989. vinariju je preuzeo Piero Antinori a posebnu pozornost posvetila joj je Antinorijeva kćer Albiera pozorno bruseči akviriranu dragocjenost i pretvarajući ju u dragulj s „cru“ vinogradima: Costamiole pozanat po Barberi d'Asti, Bussia po Barolu te Bric Turot za Barbaresco.  I ovdje je berba već započela , posvuda susrećemo sezonske radnike iz Makedonije koji već godinama zadovoljni dolaze kod istih poslodavaca u vrijeme berbe.

Neiskusnog će zapanjiti količina odbaćenih grozdova  na zemlji čime se u zadnjoj fazi smanjuje prinos radi podizanja kvalitete grozdova ostavljenih na lozi. Grehota, rekli bi u našim tradicionalnim krajevima. Krajolik ostavlja bez daha jer su posvuda, dokle pogled seže brežuljci  ispunjeni do posljednjeg metra vinogradima. Antinori pored slavnog vinograda Bussia ponovno gradi, preuređuje staru gospodarsku zgradu u reprezentativan smještaj s pogledom. Tko će ga znati koliko već smještajnih lokacija ima širom Italije i svijeta, koliko bazena usred vinograda, koliko vlastitih trattoria u kojima uz vrhunsku kuhinju promiče svoja vina. Koliko god gradio novo, lista čekanja za doručak ili balkon s pogledom na Tignanello, Solaiu, Bussiu i ostale...brzo se popuni. Slijedi kušanje gotovo svih vina Prunotta pa iz podruma izlazimo obogačeni novim iskustvom kojeg se neće tako lako zaboraviti. Odlučujemo prije povratka kratko prošetati obližnjim gradićem Barolom. U Udinama nas čeka rezervacija u trattoriji koju, neki trvrde, treba iskusiti.

No, onda se događa nešto neplanirano. U gostionici prethodne večeri nabasali smo na vino koje nas je nemalo privuklo: sazrelu berbu Tre vigne Domenica Clerica, još jednog eminentnog pa i legendarnog pijemontskog vinara. Clerico ne spada u vinare kojima se bez prethodne najave bane na vrata u pokušaju kupnje kartona, dva. Međutim, pukim slučajem nama je uspjelo upravo to pa  i neslućeno više.  Nabasavši na pustoj cesti upravo na njega osobno – u smiješno skromnom, starom cinquecentu i upitavši ga za mogućnost kupnje koje boce Tre vigne začuđeno nas je odlučio pozvati u razgledavanje njegove super moderne  i super velike vinarije koja se doima poput nestvarnog svemirskog broda što se spustio u idiličan vinogradarski krajolik. Minimalizam uz visoku estetiziranost  te funkcionalnost uz posljednje što su tehnika i tehnologija imale za reči i ponuditi  rasportranjeno je na više tisuća metara kvadratnih. Clerico nas je isprva zbunio svojom neočekivanom skromnošću i prizemnošću, osobinama svojstvenim ljudima koji rade „na zemlji“ i koji su počeli „od nule“ i u nekim drugim, bitno skromnijim vremenima. 

Doima se i sam poput marsijanca koji se našao zatečen ovako raskošno materijaliziranim postignućem svojih ruku i svoga dugogodišnjeg rada.  Ponosno nam je pokazao sve do posljednje prostorije, od tuševa za radnike, preko minuciozno složenih lagera i impresivne barikane do osobne arhive vrijednih i rijetkih vina drugih vinara do kojih drži, vrijedne preko 150.000 eura. Nećemo saznati je li u tu arhivu uložio i bocu bračke Stine i Ipšino maslinovo ulje koje smo mu poklonili tom prigodom. Nakon jednosatnog impresivnog obilaska Clerico nas je pozvao kušati vina.

Slijedeća dva sata donosio je iz podruma bocu po bocu, gotovo sve:  Capisme, Arte, Pajana, Aeroplanservaj, Percristina... Svjetski vinski kritičari Clericova vina opisuju kao vina nevjerojatnog bogatstva, zapanjujuče aromatičnosti  i senzualne osobnosti. Kad smo ga upitali što znači, odakle dolazi ime za Tre vigne, gotovo ridikulozno je odgovorio: Eeee...aaaa...,una vigna, due vigne...tre vigne. Eccola!

Pročitano 1036 puta
Boris Ivančić

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)

  • Mali veliki vinari - Željko Adžić

    U vinarstvu imaš zemlju, sunce i sebe. Antun Adžić godinama je bio vinogradar, a urod je prodavao Kombinatu Kutjevo, gdje je bio zaposlen kao vozač Uprave. 

  • Vina Croatia – Vina Mosaica predstavljena u Londonu

    U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, 15 hrvatskih vinarija raznovrsnim su se vinima - pod zajedničkim nazivom Vina Croatia – Vina Mosa

  • Kako nastaju najbolji traminci u Hrvatskoj?

    Zadnje subote u rujnu nebo nad Ilokom bilo je zabrinjavajuće sivo. Zabrinjavajuće jer je upravo trajala berba graševine, koju je kiša, što je pala idućeg dana, verojatno morala pokv