Utorak, 18 Veljača 2014 19:20

Kako nastaju najbolji traminci u Hrvatskoj?

Autor:  Davor Butković

Zadnje subote u rujnu nebo nad Ilokom bilo je zabrinjavajuće sivo. Zabrinjavajuće jer je upravo trajala berba graševine, koju je kiša, što je pala idućeg dana, verojatno morala pokvariti.

Na položaju Vukovo, iznad Dunava, na lozama su se odmarale crvene bobice mirisnog traminca, kojima nedjeljni pljusak nije mogao naštetiti, jer će se one brati u kasnim terminima, sve do zime i ledene berbe. Ušao sam u vinograd i otrgnuo dvije ili tri bobice:mislim da nikada nisam probao tako slatko, ali istodobno i živo i kiselo grožđe.

S položaja Vukovo, kao i  s poznatijeg Principovca, dolaze traminci za kasne, izborne i ledene berbe Iločkih podruma:radi se o nekim od najboljih hrvatskih slatkih vina, koja u posljednjih pet ili šest godina postižu svjetsku kvalitetu.

Premda je najveći dio iločkog vinogroja posađen graševinom, Ilok je već šezdesetak godina sinonim za traminac. Legenda je začeta početkom pedesetih, kada je ondašnja uprava najveće iločke vinarije bila poslala određenu količinu traminca na krunidbu kraljice Elizabete Druge.

Radilo se, ustvari, o daru jugoslavenskih vlasti. Naime, poslije Drugog svjetskog rata, iločkim  je vinogradima i podrumima upravljala jugoslavenska vojska, koja ih je preuzela od talijanske obitelje Oedalaschi, koja je, pak,  još u šesnaestom stoljeću  bila uspostavila vinogradarstvo u Iloku , donijela internacionalne sorte, uključujući traminac, izgradila podrume, i iz generacije u generaciju uvodila moderne vinogradarske i podrumarske tehnike.

Jedna od legendi o iločkim vinima tako kaže da je baš u Iloku buteljirano prvo vino u Europi, prije Bordeauxa i Burgundije.

Više u magazinu Akademija br.7

Pročitano 915 puta
Davor Butković

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)

  • Mali veliki vinari - Željko Adžić

    U vinarstvu imaš zemlju, sunce i sebe. Antun Adžić godinama je bio vinogradar, a urod je prodavao Kombinatu Kutjevo, gdje je bio zaposlen kao vozač Uprave. 

  • Vina Croatia – Vina Mosaica predstavljena u Londonu

    U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, 15 hrvatskih vinarija raznovrsnim su se vinima - pod zajedničkim nazivom Vina Croatia – Vina Mosa

  • Ekskluzivno Domenico Clerico

    Da se kratko podsjetimo, u prvom dijelu  našeg brzinskog putopisa kroz četiri vinogorja u samo četiri dana posjetili smo talijansku „šampanjeriju“ u Franciacorti i predano br