Utorak, 18 Veljača 2014 19:26

Mali veliki vinari - Željko Adžić

Autor:  Željko Žutelija

U vinarstvu imaš zemlju, sunce i sebe. Antun Adžić godinama je bio vinogradar, a urod je prodavao Kombinatu Kutjevo, gdje je bio zaposlen kao vozač Uprave. 

No, kako je potkraj osamdesetih i početkom devedesetih godina minulog stoljeća bila velika inflacija, isplata grožđa nakon godinu dana bila je posve obezvrijeđena, dostatna tek za zaštitu vinograda, i taj posao za proizvođača jednostavno nije bio isplativ.
Antun Adžić bio je prijatelj s Ivanom Enjingijom, u to doba već iskusnim vinarom koji je prvi u Hrvatskoj buteljirao vina, imao svoju etiketu i posve se posvetio vinskom biznisu.

Zajedno su odrastali u rodnom Hrnjevcu, vezivalo ih je dugogodišnje prijateljstvo, i Enjingi je Adžiću predložio otkup njegova grožđa, ali tako da njegova cijena bude vezana uz njemačku marku, kako bi se otklonili negativni efekti inflacije.

Potom mu je predložio da u njegovu podrumu sam buteljira graševinu, sa svojom etiketom, i tako je Antun Adžić, uz financijsku pomoć svoga sina Željka, koji je novac zarađen igranjem nogometa u Dinamu i drugim klubovima uložio u ambalažu, 1994. napunio 13.000 boca vlastite graševine. Vino Adžić prodavalo se usporedno s Enjingijevim buteljkama. Danas, nepunih dvadeset godina poslije, vina Adžić iznimno su cijenjena na domaćem i inozemnim tržištima na koja izvoze oko 10 posto proizvodnje, a stručnjaci ranga Jancis Robinson odaju im visoko priznanje.

Robinson smatra da je autohtona graševina iz hrvatskih krajeva krenula prema Austriji i Njemačkoj, gdje je dobila naziv "strani rizling", što nedvosmisleno upućuje na njezino izvorište, ističući kako je graševina u prošlosti bila neopravdano podcijenjena. Njezino je stajalište veliki doprinos afirmaciji udruge "Graševina Croatica" i sorti koju predstavlja na međunarodnom tržištu - jer se graševina više ne smatra surogatom rizlinga - ali i snažna lansirna rampa za izvoz te naše autohtone sorte.

Više u magazinu Akademija br.8

Pročitano 1724 puta
Željko Žutelija

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Srodni sadržaj (po oznakama)

  • Vina Croatia – Vina Mosaica predstavljena u Londonu

    U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, 15 hrvatskih vinarija raznovrsnim su se vinima - pod zajedničkim nazivom Vina Croatia – Vina Mosa

  • Kako nastaju najbolji traminci u Hrvatskoj?

    Zadnje subote u rujnu nebo nad Ilokom bilo je zabrinjavajuće sivo. Zabrinjavajuće jer je upravo trajala berba graševine, koju je kiša, što je pala idućeg dana, verojatno morala pokv

  • Ekskluzivno Domenico Clerico

    Da se kratko podsjetimo, u prvom dijelu  našeg brzinskog putopisa kroz četiri vinogorja u samo četiri dana posjetili smo talijansku „šampanjeriju“ u Franciacorti i predano br