Franko Lukež

Franko Lukež

Iskoristite posebnu ponudu i pretplatite se na časopis Akademija Magazin za samo 110,00 kuna.

Pretplatite se!

Nedjelja, 18 Svibanj 2014 10:58

Razgovor sa stoljećima u Veneciji

Gran caffe Quadri vraća me u vrijeme kad su Giorgio Quadri i njegova žena Naxina 1755. u Veneciji započeli prodaju kave dopremljene iz Turske, a potom se prisjećam još jednog veličanstvenog putovanja s istoka na zapad: riječ je o malvasiji, koju je venecijanska flota od 1248. s grčkih otoka Jadranom prevozila u Veneciju, a potom se to vino prodavalo u cijeloj Europi. Poslije se malvasija proširila od Dubrovnika do Istre, što mi omogućuje da, uz čašu vina, ugodno čavrljam sa stoljećima

Bio sam na otvorenju rovinjske konobe Kantinon i bilo je, doista, spektakularno. Sredinom travnja ove godine, na samoj rovinjskoj rivi, nasuprot ljupkog poluotočića sa starogradskom jezgrom, impozantnom crkvom Sv. Eufemije i visokim baroknim zvonikom, okupilo se mnoštvo šarolikog, dotjeranog, namirisanog i veselog svijeta.

Utorak, 18 Veljača 2014 16:01

Bakalar - gastronomski vremeplov

Tog suncem okupanog proljetnog utorka, 25. travnja 1431., nitko od 68 članova posade trgovačkog broda La Querina nije mogao ni slutiti što ih sve čeka na dugom putu. U popodnevnim satima, kad se vjetar malo podignuo, vlasnik i zapovjednik broda, mletački vlastelin Pietro Querini, naredio je mornarima da odvežu sve konope, dignu jedra i usmjere pramac broda prema zapadu. La Querina je, natovarena s 800 bačava malvazije, pamukom,  vrijednim začinima, mirodijama i voskom, isplovila iz Kandije (današnja Kreta, u to vrijeme mletačka kolonija) s krajnjim odredištem u Flandriji (povijesna pokrajina koja danas pokriva dio Belgije, Nizozemske i Francuske).