Metodologija

Metodologija koju koristimo u ocjenjivanju vina strukturirana je sukladno međunarodnoj skali do 100 pozitivnih bodova.  Ocjenjivački tim, po svakoj kategoriji vina koje se degustira, čini minimalno 5 degustatora.

Sva vina kušaju se 'na slijepo' odnosno članovi ocjenjivačkog tima upoznati su sa sortom vina, ali nisu upoznati koju etiketu odnosno vino kojeg proizvođača kušaju. Svaki član tima degustira pojedino vino, napiše svoju ocjenu, o pojedinim se vinima diskutira, a završna je ocjena srednja vrijednost svih ocjena. Sva vina pristigla na degustaciju se prije samog ocjenjivanja fotografiraju za potrebe weba, aplikacije i promocije u sklopu magazina Akademija i 'Večernjakove wine&gastro Akademije'.

S obzirom da se vina i u našem slučaju, kao i kod većine svjetskih degustacija, ocjenjuju isključivo organoleptički vrlo bitan čimbenik u cijelom sustavu su ocjenjivači - degustatori. U našem slučaju to su redom vrhunski stručnjaci (enolozi, sommelieri, profesori i predavači na Prehrambenom i/ili Agronomskom fakultetu, vinski 'buyeri' odnosno decision&opinion makeri u vinskom businessu).
Osim transparentnog sustava koji smo preuzeli od Međunarodne vinske organizacije (OIV-a) i djelomično korigirali te prilagodili domaćem tržištu, kao što smo i naveli, najvažniju ulogu imaju educirani degustatori.

Vina se ocjenjuju po osnovi nekoliko elemenata IZGLEDU, MIRISU i OKUSU. Svaka od navedenih kategorija donosi određeni broj bodova koji zajedno sa harmonijom i općim dojmom vina čine konačnu ocjenu.

IZGLED – Izgled vina definiran je BISTROĆOM i BOJOM vina. Bistroća vina i broj bodova koje vino na taj način generira je sjajno (5), kristalno (4), bistro (3), djelomično bistro (2) ili magličasto (1). Boja vina prvenstveno je definirana sortom, ali intenzitet te boje koji može biti od duboke prema blijedoj definira i ocjenu vina za boju (10-8-6-4-2 boda)  

MIRIS – Miris vina definiran je ČISTOĆOM, POZITIVNIM INTENZITETOM i KVALITETOM. 
Vino na nosu može biti čisto i nečisto te ovisno o tome generira 6-5-4-3-2 boda. Pozitivni intenzitet može biti od vrlo izraženog do neizraženog, a generira bodove na slijedeći način:vrlo izražen (8), izražen (7), djelomično izražen (6), slabo izražen (4), neizražen (2)
Kvaliteta mirisa očituje se u kompleksnosti vina na nos te ono može biti vrlo bogato (16), bogato (14), djelomično bogato (12), zadovoljavajuće (10) i siromašno (8)

OKUS – Okus vina definiran je ČISTOĆOM, POZITIVNIM INTENZITETOM, POSTOJANOŠĆU AROME i KVALITETOM.
Čistoća okusa u vinu definirana je ravnotežom te ono može biti od malo uravnoteženog preko djelomično uravnoteženog do uravnoteženog vina. Bodovi koji se na taj način generiraju su 6-5-4-3-2 boda.

Pozitivni intenzitet vina u okusu identičan je klasifikaciji kao i kod mirisa te može biti od vrlo izraženog do neizraženog, a generira bodove na slijedeći način: jako izražen (8), izražen (7), djelomično izražen (6), slabo izražen (4), neizražen (2)

Postojanost ili trajnost arome opisuje se kao dugotrajna-trajna-djelomično trajna do kratkotrajne te donosi 8-7-6-4-2 boda. Na kraju se definira kvaliteta vina koja ujedno generira i najveći broj bodova, a način na koji definiramo kvalitetu je ravnoteža vina, koncentracija, kompleksnost, trajnost okusa te tipicitet vina. Vino se na taj način definira kao izvanredno (22), jako dobro (19), dobro (16), prihvatljivo (13) i loše (10) odnosno ako posjeduje neku od mana ili defekata vino je neispravno (eliminacija).